Peržiūrėkite populiariausias 2024 m. mitybos tendencijas ir sužinokite, kodėl tvarus, į funkcijas orientuotas valgymas kelia bangas. Nuo ekologiško supermaisto iki suasmenintų sveikatingumo planų – išskirstome tai, kas sukelia šurmulį.
1. Tvari mityba
Tvari mityba orientuota į valgymo praktiką, kuri palaiko ir asmeninę sveikatą, ir aplinkos gerovę. Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, 65 % žmonių siekia priimti teisingus sprendimus, kad gyventų sveikiau ir tvariau.
Jungtinėje Karalystėje Maisto standartų agentūra teigia, kad apie 73% žmonių mano, kad svarbu pirkti maistą, kuris turi mažą poveikį aplinkai.
Šie statistiniai duomenys rodo, kad didėja supratimas apie ekologišką vartojimą. Tvarus ir etiškas maisto pasirinkimas apima daugiau augalinės kilmės maisto produktų, tokių kaip vaisiai ir daržovės, vartojimą. Tai taip pat apima gyvūninės kilmės produktų, pvz., pieno produktų, naudojimo mažinimą ir augalinio pieno pasirinkimą.
Tvarumas taip pat reiškia maisto švaistymo mažinimą ir likučių panaudojimą, pavyzdžiui, vakar keptas daržoves paversti šiandieninėmis salotomis.
2. Moters sveikata
Šių metų pradžioje Baltieji rūmai paskelbė pirmąją iniciatyvą dėl moterų sveikatos tyrimų. Ir nepaisant to, kad 2022–2023 m. bendras sveikatos technologijų finansavimas sumažėjo 27 proc., konsultacijų įmonės „Deloitte“ duomenimis, investicijos į moterų sveikatos novatorius išaugo 5 proc.
Be to, pasaulinė moterų sveikatos papildų rinka plečiasi, nes vis daugiau moterų ieško sveikatos sprendimų, pritaikytų jų poreikiams.
Taip pat plečiasi į moteris orientuota skaitmeninė rinka (pvz., nešiojamų gimstamumo kontrolės priemonių). Šie įrenginiai ir programos padeda moterims sekti savo hormonų būklę ir priimti pagrįstus mitybos sprendimus, atsižvelgiant į jų konkrečius poreikius.
Ar žinojai? Bendradarbiavome su pagrindine mitybos mokslininke ir registruota dietologe Stephanie Nelson, kad sukurtume NEMOKAMĄ 7 dienų maitinimosi planą, kad būtų pasiektas poveikis. Ji sukurta taip, kad padėtų moterims tobulėti – kad jos galėtų jaustis geriausiai. Sužinok daugiau!
3. Kortizolis ir streso valdymas
Streso valdymas tapo pagrindine madinga tema 2024 m., daugiausia dėmesio skiriant kortizoliui, streso hormonui. „TikTok“ išpopuliarino kortizolio kiekį mažinančius produktus, tokius kaip papildai ir adaptogenai, skirti valdyti stresą, o pardavimai auga.
Stresą mažinantys maisto produktai, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dietos priešuždegiminiai produktai, gali padėti kontroliuoti kortizolio kiekį.

Jums taip pat gali patikti
7 dalykai, kurių tikriausiai nežinote apie moterų sveikatą >
4. Mikrobiomų sveikata
Tikimasi, kad probiotikų rinka išaugs nuo 71,2 mlrd. USD 2024 m. iki 105,7 mlrd. USD iki 2029 m. Dėl to mikrobiomų sveikata tampa nauja mitybos tendencija 2024 m.
Ši tendencija atspindi didėjantį susidomėjimą žarnyno sveikata ir jos poveikį bendrai gerovei. Sveikas žarnynas padeda palaikyti virškinimą, imunitetą ir psichinę sveikatą, o mityba atlieka pagrindinį vaidmenį palaikant subalansuotą mikrobiomą.
Kai kurie iš geriausių maisto produktų, skirtų žarnyno sveikatai, yra maistas, kuriame gausu skaidulų, pavyzdžiui, vaisiai, daržovės ir nesmulkinti grūdai, taip pat probiotikai, esantys jogurte ir fermentuotuose maisto produktuose.
5. Prieinama mityba
2024 m. maisto saugumas tebėra pagrindinis pasaulinis iššūkis, todėl Pasaulio bankas sutelkė 45 mlrd. Vis dėlto neseniai atlikta apklausa atskleidė, kad 53% žmonių mano, kad maistingas maistas vis dar nėra pakankamai prieinamas arba įperkamas.
Strategijos, skirtos sumažinti sveikos mitybos išlaidas išlaikant maisto tiekimą, apima bendruomenės sodus ir ūkininkų turgelius su subsidijuojamomis kainomis. Kai kurie patarimai, kurių galite laikytis, yra maisto ruošimas namuose, valgio planavimas, greitai gendančio maisto pirkimas dideliais kiekiais ir lankstus bakalėjos prekių sąrašas, kad galėtumėte pirkti parduodamas kainas. Vyriausybės programos ir politika taip pat gali skatinti maistingo maisto prieinamumą ir prieinamumą, kad sveika mityba būtų prieinama visiems.
6. Augalinė dieta
2023 m. augalinio maisto pardavimas siekė 8,1 mlrd. USD, 62 % JAV namų ūkių perka šiuos produktus, o 81 % grįžta už daugiau.
Jie gali pasiūlyti daug naudos sveikatai, įskaitant geresnį virškinimą ir svorio valdymą. Taip pat buvo įrodyta, kad jie daro teigiamą poveikį aplinkai, nes sumažina anglies pėdsaką ir tausoja išteklius.
Norėdami pradėti valgyti daugiau augalinio maisto, į savo racioną įtraukite vaisių, daržovių, nesmulkintų grūdų, ankštinių augalų, mėsos pakaitalų ir produktų be pieno. Palaipsniui pakeitus gyvūninius produktus augalinės kilmės alternatyvomis, perėjimas gali būti sklandesnis ir tvaresnis. Būkite kantrūs savo kūnui, nes augalinė mityba iš pradžių gali sukelti skrandžio problemų.
7. Funkciniai gėrimai
Funkciniai gėrimai netrukus gali pakeisti kavos ir energetinių gėrimų populiarumą. Šiomis sveikomis alternatyvomis, praturtintomis vitaminais, mineralais, adaptogenais ir probiotikais, siekiama padidinti energiją, susikaupimą ir bendrą gerovę. Tikimasi, kad funkcinių gėrimų rinka iki 2033 m. augs 5,4 %, o tai rodo, kiek jie yra paklausūs.
Tyrimai rodo, kad matcha arbatos rinkos augimo tempas padidės 9,9 % ir iki 2033 m. pasieks 6,86 mlrd. USD. Tikėtina, kad šią tendenciją skatina pirkėjų supratimas apie daugybę matcha naudų sveikatai.
Fermentuotas arbatos gėrimas Kombucha taip pat giriamas už gebėjimą prisidėti prie sveikos gyvensenos. Štai kodėl šis gėrimas šiuo metu yra populiariausių fermentuotų gėrimų sąrašo viršuje, o jo pardavimai iki metų pabaigos turėtų sudaryti 1,3 mlrd.
8. Mažai angliavandenių turinčios dietos
Mažai angliavandenių turinčios dietos yra populiari mitybos tema 2024 m., nepaisant to, kad kai kurie dietologai jų nerekomenduoja.
Privalumai apima greitesnį svorio metimą ir stabilizuotą energijos lygį. Kadangi vis daugiau žmonių ieško tvarių sveikatos sprendimų, mažai angliavandenių turinčios dietos yra valdomas būdas pasiekti ir palaikyti optimalią sveikatą ir tinkamumą.
9. Nealkoholiniai gėrimai ir kokteiliai
Blaivių smalsuolių judėjimo kilimas paskatino nealkoholinių gėrimų ir kokteilių populiarumą, o šis sektorius sparčiai augs iki 2033 m. Baruose dabar siūlomi kūrybiški nealkoholiniai valgiai, tinkantys visiems lankytojams.
Šie gėrimai patinka tiems, kurie siekia sveikesnio gyvenimo būdo, neprarandant socialinės patirties. Pavyzdžiui, grynas mojito ir džinas bei tonikai be alkoholio. Naminiams kokteiliams naudokite šviežius vaisius, žoleles ir gazuotą vandenį.

Jums taip pat gali patikti
7 kūrybingi kokteilių receptai, kuriuos norėsite gerti visą laiką >
10. Natrio ir cukraus mažinimas
Tarptautinės maisto informacijos tarybos 2023 m. atliktas maisto tyrimas atskleidė, kad apie 72 % žmonių nori sumažinti arba apriboti cukraus kiekį savo mityboje. Kita tos pačios organizacijos apklausa taip pat parodė, kad 37% žmonių šiuo metu mažina natrio kiekį savo mityboje, o 17% yra suinteresuoti tai daryti ateityje. Cukraus ir natrio kiekio mažinimas gali būti ilgalaikė mitybos tendencija.
Svarbu sumažinti suvartojamos druskos ir cukraus kiekį, kad būtų išvengta su dideliu vartojimu susijusių pavojų sveikatai, pvz., širdies ligų, diabeto ir nutukimo.
Norėdami įgyvendinti šį pokytį savo gyvenime, apsvarstykite galimybę perskaityti maisto etiketes, gaminti maistą namuose, kad kontroliuotumėte ingredientus, ir vietoj druskos naudoti žoleles ir prieskonius, kad pagerintumėte skonį. Rinkitės šviežius, o ne perdirbtus maisto produktus ir rinkitės natūralius saldiklius, tokius kaip vaisiai ar stevija, kad patenkintumėte saldumynų potraukį.
11. Personalizuota mityba
Numatoma, kad skaitmeninė suasmenintos mitybos rinka nuo 2024 m. iki 2031 m. augs maždaug 16,5 %. Individualizuota mityba naudojant technologijas suteikia galimybę gauti tikslesnių, veiksmingesnių įžvalgų, kaip pasiekti individualių sveikatos rezultatų. Naujoviškos technologijos gali stebėti maistinių medžiagų suvartojimą, stebėti progresą ir koreguoti rekomendacijas realiu laiku, todėl lengviau pasiekti konkrečius sveikatos tikslus ir optimizuoti bendrą savijautą.
12. Dirbtinis intelektas maiste
Dirbtinis intelektas (AI) keičia mitybą ir tampa pagrindine 2024 m. tendencija dėl savo galios kurti asmeninius maitinimo planus, analizuoti mitybos įpročius ir įvertinti bendrą sveikatą. Tendencijų analizė rodo, kad asmeninio maitinimo planavimas naudojant AI kasmet padidės 21,9 % ir iki 2030 m. pasieks 10,5 mlrd.
Apie 77% įrenginių naudoja tam tikrą AI formą. Be to, neseniai atlikta apklausa parodė, kad 55% amerikiečių nuolat naudojasi dirbtiniu intelektu. Tai rodo, kad dirbtinio intelekto sprendimai yra labai paklausūs, o tai atitinka didėjančią DI mitybos tendenciją.
Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad dirbtinio intelekto valdoma mobilioji programėlė gali padėti daugiau mankštintis ir paskatinti numesti svorio, rekomenduodama fizinį aktyvumą pagal jūsų konkrečius duomenis, tai yra, jūsų individualią būklę, tikslus ir norus. Kitos programos atpažįsta maisto produktus ir seka bei vertina jūsų suvartojamą maistą.
Tokie įrankiai kaip „MyFitnessPal“ mitybos stebėjimo programa gali pasiūlyti įrankius, padedančius pasiekti mitybos ar kūno rengybos tikslus, įskaitant stebėjimo įrankius, didelę maisto duomenų bazę, į tikslą orientuotus receptus ir treniruočių tvarką, taip pat pasiūlyti moksliškai pagrįstas rekomendacijas ir planus iš registruotų dietologų (pvz., , žarnyno sveikatos mitybos planas tiems, kurie turi virškinimo problemų).
Esmė: tvari, į funkcijas orientuota mityba – 2024 m.
Tvarūs, bet funkcionalūs valgymo modeliai klestės kaip 2024 m. mitybos tendencija, nes didėja supratimas apie poveikį aplinkai, sveikatos optimizavimas ir individualizuotos dietos. Vartotojai pirmenybę teikia maistui, kuris palaiko ir asmeninę gerovę, ir ekologinę pusiausvyrą, pirmenybę teikia daug maistinių medžiagų turintiems, minimaliai apdorotiems maisto produktams, kurie atitinka jų vertybes ir sveikatos tikslus.
„MyFitnessPal“ tinklaraštyje pirmą kartą pasirodė įrašas „12 mitybos tendencijų 2024 m.