Bendras mikotoksinų sąnaudų ir naudos santykis priklauso nuo to, koks maistas yra užterštas.
Ochratoksinas buvo apibūdintas kaip toksiškas imuninei sistemai, besivystančiam vaisiui, inkstams ir nervų sistemai, taip pat yra kancerogeninis, tačiau tai buvo atlikti tyrimai su gyvūnais. Ochratoksinas „sukelia toksiškumą tam tikrų rūšių gyvūnų inkstams, tačiau yra mažai dokumentuotų neigiamo poveikio žmonėms įrodymų“. Štai kodėl jis laikomas tik galimu žmogaus kancerogenu.
Big Ag užtikrina, kad dabartinis ochratoksino kiekis yra saugus net ir tiems, kurie valgo daug užteršto maisto. Blogiausias scenarijus gali būti, kad maži vaikai valgys daug avižų grūdų, tačiau net ir tada „jų vėžio rizika visą gyvenimą yra nereikšminga“. Asmenys, prieštaraujantys reguliavimo standartams, teigia, kad galime suvalgyti daugiau nei 42 puodelius avižinių dribsnių per dieną ir dėl to nesijaudinti. Iš kur jie gauna tokius įvertinimus?
Jie nustato vadinamąją etaloninę dozę gyvūnams – toksino dozę, kuri padidina patologiją 10 proc., tada, kadangi norisi klysti, tą dozę padalija iš 500 kaip tam tikrą saugos veiksnį, kad būtų nustatytas leistinas paros kiekis. Dėl vėžio rizikos galite rasti naviko dozę – dozę, kuri padidina naviko dažnį laboratoriniams gyvūnams 5 % – ir ekstrapoliuoti iki „nereikšmingo vėžio rizikos suvartojimo“, efektyviai įtraukiant 5000 kartų didesnį saugos faktorių, kaip matyti toliau ir 1:28 mano vaizdo įraše. Ar turėtume susirūpinti dėl ochratoksino poveikio?.
Atrodo savavališkai, tiesa? Bet ką dar ketini daryti? Jūs negalite tiesiog tyčia pamaitinti žmonių maistu ir pamatyti, kas atsitiks, bet žmonės juos valgo reguliariai. Ar galime tiesiog stebėti žmones ir jų mitybą laikui bėgant ir išsiaiškinti, ar tie, kurie valgo daugiau nesmulkintų grūdų, pavyzdžiui, avižų, dažniau susirgs vėžiu arba gyvena trumpiau?
Koks ryšys tarp viso grūdo vartojimo ir mirtingumo nuo visų priežasčių, širdies ir kraujagyslių bei vėžio? Kiekviena papildoma sveikų grūdų uncija, suvalgyta per dieną, yra susijusi ne tik su mažesne mirtingumo nuo vėžio rizika, bet ir su mažesne rizika mirti dėl visų priežasčių kartu. Žemiau ir 2:05 mano vaizdo įrašą yra visų didžiųjų vėžio tyrimų išvados. Kiekvienas iš jų turėjo mažesnę vėžio riziką.

Esmė ta, kad šiuose populiacijos tyrimuose nepatvirtinote neigiamo poveikio. Tai nereiškia, kad ochratoksinas būtinai yra nekenksmingas, tačiau „bet kokia tokia rizika nenusveria žinomos viso grūdo vartojimo naudos“. Tiesą sakant, sveikos viso grūdo sudedamosios dalys, kaip ir jų antioksidantai, gali tiesiogiai sumažinti mikotoksinų poveikį, nes apsaugo ląsteles nuo pažeidimų. Taigi, valgyti daug vaisių ir daržovių taip pat gali padėti. Bet kuriuo atveju „bendra sveika mityba gali atlikti svarbų vaidmenį mažinant teršalų riziką grūduose“.
Apibendrinant galima pasakyti, kad sveikas maistas, pavyzdžiui, neskaldyti grūdai, yra geras, bet ne toks geras, kaip galėtų būti dėl ochratoksino, o mažiau sveiki maisto produktai, tokie kaip vynas ir kiauliena, yra geri. blogiau dėl mikotoksino, kaip parodyta žemiau ir 2:52 mano vaizdo įrašą. Ochratoksino buvo aptikta, pavyzdžiui, 44% tirtos kiaulienos.

Gydytojo pastaba
Tai trečiasis vaizdo įrašas iš keturių dalių serijos apie pelėsių toksinus. Jei praleidote pirmus du, žr Ochratoksinas pusryčių dribsniuose ir Penktadienio mėgstamiausi: ochratoksinas ir pusryčių dribsniai, žolelės, prieskoniai ir vynas.
Ar turėtume susirūpinti dėl aflatoksino? ateina toliau.