
Šiomis dienomis sunku išvengti ultraprocėjus. Didžiulė 70% mūsų maisto tiekimo yra ypač apdorojami JAV ir, deja, kiekis nebūtinai reiškia kokybę, kai kalbama apie šias maisto ir gėrimų galimybes.
Daugelyje tyrimų ultraprocesuotas maistas susiejo su padidėjusia rimtų sveikatos ligų, tokių kaip nutukimas, 2 tipo diabetas ir širdies ir kraujagyslių ligos, rizika – JAV mirties priežastis JAV ir viename neseniai atliktame tyrime nustatyta, kad vartojant ultraprocintus maisto produktus padidėjo kiaušidžių vėžio rizika beveik 20%.
Taigi, atsižvelgiant į tai, kad ultraproced Foods, atrodo, turi daugiau raudonų vėliavų nei jūsų buvęs, kodėl mes negalime jų mesti? Tai turi daug bendro su patogumu ir rinkodara. Daugeliui žmonių griebtis užšaldytos picos yra lengviau nei paruošti šviežius maisto produktus. Ir populiarūs prekės ženklai, patrauklios pakuočių ir reklamos kampanijos padeda parduoti ultraprocėjus visame pasaulyje.
Kas yra ultraprocesuotas maistas?
Ultraproced Products yra šiek tiek franken maisto. Jų gaminimas reikalauja kelių perdirbimo etapų, kurie gali apimti chemiškai modifikuojančias medžiagas, tokias kaip cukrus ir nafta, ir pritaikyti pramoninius metodus, tokius kaip aukšto slėgio formavimas. Įprasta, kad ultraproced Foods apima tokius priedus kaip dirbtiniai skoniai, spalvos ir saldikliai, kad produktas atrodytų ir skonis būtų geras.
Tai yra ilgas būdas pasakyti, kad ultraprociniuose maisto produktuose yra ingredientų, kurių nerasite daugumoje virtuvių-nebent jūsų virtuvė padvigubėtų kaip laboratorija (pvz.
Kartu ingredientai ir pramoninės gamybos procesai sukuria patogius produktus (paprastai paruoštus valgyti ar šilumą), ilgą laiką turi galiojimo laiką ir pritraukia pojūčius. Tačiau, palyginti su „Whole Foods“, kurie nėra apdorojami arba yra minimaliai apdorojami, ultraprocinuotas maistas yra susijęs su visu sveikatos problemų sąrašu.
Kodėl ultraproced Foods jums blogo?
Ultraproced Foods tyrimai yra sudėtingi. Nors akivaizdu, kad dietos, kurioje gausu ultraprocinio maisto produktų, gali padidėti pavojus sveikatai, vis dar tęsiami tyrimai dėl aiškios priežasties, kodėl ultraprocesuotas maistas daro neigiamą poveikį sveikatai.
Mes žinome, kad ultraprocesų maisto produktai yra didesni riebaluose, pridėte cukraus ir druskos, palyginti su neperdirbtu ar minimaliai perdirbtu maistu, pavyzdžiui, vaisiais ir daržovėmis. Ultraproced Foods taip pat yra mažesnis vitaminų ir mineralų bei skaidulų – visų dalykų, kurių mūsų kūnui reikia iš maisto.
Ultraprocesaus maisto rūšis, kurią valgome, gali turėti ką nors bendro su ligos padidėjimu. Viename tyrime nustatyta, kad žmonėms, kurie vartojo perdirbtą mėsą ir cukrų, padidėjo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, tačiau žmonėms, kurie valgė duoną ir jogurtą, kurie taip pat yra ypač ultraprocinuojami maisto produktai, turėjo mažesnę riziką.
Tyrimai taip pat rodo, kad ultraprocesuotas maistas yra susijęs su sveikatos būklėmis, tokiomis kaip vėžys, nutukimas ir net priešlaikinė mirtis. Viename neseniai atliktame tyrime nustatyta, kad moterys ir žmonės gimė (AFAB), kurios išgėrė daugiau nei dvi porcijas ultraprocintų saldžių gėrimų per dieną, padidėjo ankstyvos mirties rizika, palyginti su moterimis, kurių gėrimai buvo mažiau nei vienas ultraprocinuotas per mėnesį.
Ultraproced Foods yra suprojektuoti taip, kad būtų malonus gomurys, todėl jūs instinktyviai norite valgyti daugiau (matau tave nacho-cheese traškučius). Tyrimais nustatyta, kad ypač didelis maisto produktas gali sukelti priklausomybę nuo maisto, turinčių antsvorio ir nutukimo.
Tyrimai taip pat rodo, kad pramoniniai procesai greitai ir lengviau virškinami ultraprocesed maisto produktai nei „Whole Foods“. Tai gali priversti jūsų skrandį praleisti siunčiant „Ei, aš pilnas!“ signalas savo smegenims.
Ultraproced Foods priedai taip pat gali turėti neigiamos įtakos žarnyno sveikatai ir sutrikdyti jūsų žarnyno mikrobiomą. Tai gali sukelti uždegimą, mažesnį gerųjų žarnyno bakterijų kiekį ir išmesti žarnyno-smegenų ryšį, kuris prisideda prie geros smegenų funkcijos.
Skaitykite: žarnyno sveikata ir smegenų sveikata. Koks ryšys? >>
Ultraprocesuotas maistas ir psichinė sveikata
Ultraproced Foods gali skirtingai paveikti jūsų psichinę sveikatą. Didelis cukraus ir angliavandenių kiekis ultraprociniame maisto produktuose gali sukelti cukraus kiekio kraujyje smaigalius, o tai gali paveikti smegenų ląstelių reakciją laikui bėgant. Tai gali paveikti smegenų funkciją ir prisidėti prie pažinimo nuosmukio.
Moterims ir žmonėms, kuriems būdinga, ypač pavojinga psichinei sveikatai, ypač pavojinga. 2023 m. Tyrime, kuriame dalyvavo 21 000 moterų nuo 42 iki 62 metų amžiaus, nustatyta, kad dalyviai, kurie valgė bent devynias porcijas ultraprocesuotų maisto produktų per dieną, 50% labiau linkusi į depresiją nei moterys, kurios suvalgė daugiausia keturių porcijų per dieną.
Ultraprocessed Maisto sąrašas
Jei einate žemyn maisto prekių praėjimu ir galvojate, ar jūsų mėgstamiausias produktas yra ypač didelis, pirmiausia reikia patikrinti etiketę. Jei daiktas turi ilgą ingredientų sąrašą – daugiau nei penkis – tai greičiausiai yra ultraprocesuotas maistas ar gėrimas. Arba, kaip minėta anksčiau, pagalvokite apie savo virtuvę. Ar pamatytumėte tą ingredientą ten? Ir bet kokie spalvų priedai yra didelė raudona vėliava.
Iki šiol jūs tikriausiai nesate ypač išsivysčiusi mokytis, kad ten yra daugybė skirtingų ultraprocesuotų maisto produktų, pradedant gazuotais gaiviaisiais gėrimais ir baigiant paruoštais valgymais.
Ultraproced Foods pavyzdžiai gali būti::
- Pusryčių grūdai ir krakmolingas maistas (fasuota duona ir bandelės)
- Kūdikio formulė
- Saldūs produktai (ledai, pyragaičiai, pieno desertai)
- Saldainiai
- Dehidratuota sriuba
- Margarinas ir kiti skirtumai
- Perdirbtos mėsos ir žuvies produktai (pietų mėsa, vištienos grynuoliai, dešrainiai)
- Soda ir saldintos gėrimai
- Dietos gėrimai
- Veganiška mėsa ir sūris
Kaip sumažinti ultraprocesuotų maisto produktų valgymą
Ne realu iš jūsų gyvenimo visiškai nueiti šaltą kalakutieną ir visiškai iškirpti ultraprocėjus. Tačiau yra žingsnių, kuriuos galite atlikti, kad sumažintumėte ultraprocesuotų maisto produktų kiekį, kurį valgote.
- Pirmiausia apsipirkite maisto prekių parduotuvės perimetrą „Whole Foods“, pavyzdžiui, šviežios daržovės ir vaisiai
- Namuose patiekkite daugiau patiekalų, naudodami šviežius ingredientus ir sveikus baltymus
- Palyginkite etiketes ir rinkitės daiktus su mažiau ingredientų
- Padarykite savo salotų padažą
- Ieškokite paprasto, pridedamų cukraus alternatyvų maisto prekių parduotuvėje
Ultraproced Foods gali būti visur, tačiau „Whole Foods“ visada yra ypač šaunus ir geresnis jūsų fizinei ir psichinei sveikatai.
Susiję straipsniai visame internete