
Brittani Blizinski praėjusiais metais slinko per „Tiktok“, kai jos akys patraukė įrašą apie „Sourdough“ duonos gaminimą. Ji niekada negalvojo apie save kaip „duonos žmogų“, tačiau buvo kažkas apie unikalų fermentavimo procesą ir burbuliuojantį, aštrų galutinį produktą, kuris su ja kalbėjo.
„Tai atrodė tiesiog smagu“, – sakė Blizinski. Ir kai jos vyras Charlie šaipėsi iš tendencijos, jos konkurencinė pusė perėmė. „Aš paprašiau Olandijos krosnies Kalėdoms, ir jis pasakė, kad niekada jos nenaudosiu – todėl turėjau įrodyti, kad jis neteisus“.
Kaip ir milijonai žmonių, kurie socialinėje žiniasklaidoje žiūrėjo į rūgščių vaizdo įrašus, Blizinskis įsimylėjo savo duonos gaminimą ir kepimą.
Palyginti lengvas procesas ir prieinami ingredientai pritraukė daugybę kepėjų, kad jį išbandytų namuose. Net aktorė ir naujoji kulinarijos knygų autorė Pamela Anderson daro tešlą. Ir kai kuriems žmonėms duonos nauda sveikatai daro ją labiausiai trokštamą angliavandenį iš jų visų.
Kaip pasigaminti rūgštynių duonos
Norėdami gauti visą vaizdą apie tai, kas daro „Sourdough“ ypatingą, turime pradėti nuo starterio.
Sourdough gaminama naudojant „starterį“, kuris yra miltų ir vandens mišinys. Maišymas fermentuoja susimaišius ir juose yra natūralių bakterijų ir laukinių mielių, kurios padeda duonai pakilti, be kitų duonos savybių.
„Sourdough“ starteris yra iš dalies išprotėjęs mokslininkas, iš dalies vyriausias virėjas, nes startuoliui reikia šerti šviežius miltus ir vandenį, kad būtų galima augti. Starteris yra paruoštas, kai jis padidėja dydį ir tampa burbuliuojamas ir aktyvus. Tai yra jūsų užuomina padaryti savo geriausią Frankenšteiną: jis gyvas!
Paprastai startuoliai gaminami nuo nulio, tačiau juos galima įsigyti arba atiduoti kitam jau pagamintam „Sourdough-ER“. Starteris užtrunka apie savaitę – duokite arba užtrunka kelias dienas – ir tada esate pasirengęs pradėti kepti.
Sourdough duonos nauda sveikatai
Angliavandeniai per daugelį metų sulaukė blogo įvyniojimo, tačiau „Sourdough“ gerbėjai sako, kad tai yra aukščiausias angliavandenių, skirtų papildomoms sveikatos privilegijoms, palyginti su kitomis duonomis. Ir atrodo, kad mokslas yra „Team Sourdough“. Kai kurie tyrimai rodo, kad tešla turi potencialią naudą sveikatai. Tai gali būti:
Patobulintas virškinimas:Tyrimai rodo, kad rūgščiai gali padėti pagerinti glitimo virškinimą. Sourdough nėra maistas be glitimo, tačiau fermentacijos procesas padeda suskaidyti glitimą, todėl kūnui jį įsisavinti tampa labiau virškinami ir lengviau. Tai gali sumažinti pilvo pūtimą ir dujas, todėl rūgštynėms tampa geresnis pasirinkimas žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (IBS).
Daugiau mineralų absorbcijos: Sourdough natūraliai yra mineralų, tokių kaip kalcis, geležis ir cinkas. Tačiau daugelyje duonos rūšių yra fitato rūgšties, kuri blokuoja mineralų absorbciją. Sourdough fermentacija padeda suskaidyti fitatas, todėl jūs absorbuojate daugiau maistinių medžiagų.
Skaitykite: Smallūs dėl kalcio? >>
Geriau jūsų cukraus kiekiui kraujyje nei kitos duonos: „Sourdough“ duonoje yra mažesnis glikemijos indeksas nei rafinuota balta duona, tai reiškia, kad ji taip greitai nekelia cukraus kiekio kraujyje. Ir jei pasirinksite viso grūdo rūgštynių, jis yra didesnis skaidulų, o tai neleidžia jūsų kūnui visiškai absorbuoti visų angliavandenių ir gali išlaikyti cukraus kiekį kraujyje sveikai.
Gera žarnyno sveikata: Sourdough starteryje, kurį jūs išplėšėte, yra probiotikų (gyvų mikroorganizmų) ir prebiotikų (netiesioginių skaidulų tipų) – abu jie yra labai svarbūs žarnyno sveikatai. Probiotikai, esantys rūgštynėje, dažniausiai sunaikinami kepimo proceso metu, tačiau prebiotikai laikosi ir pagerina žarnyno sveikatą.
Sveikas senėjimas: Apžvalgoje apie fermentuotus grūdų pagrindu pagamintus produktus, įskaitant rūgštynių, nustatyta, kad jie turi antioksidantų, anti-hipertenzines ir antidiabetines savybes. Pavyzdžiui, antioksidantai padeda išvengti ląstelių pažeidimų, kurie prisideda prie ligos.
Netikėtas rūgštynių duonos pranašumas
Yra daugybė rūgštynių duonos, bagelių, picos plutos internete receptų … ar dar kas nors alkanas? „Blizinski“ didžiąją dalį savaitgalių praleidžia kepdama rūgštynių skanėstus šeimai, draugams ir bendradarbiams. Ji sakė, kad dėl rūgštynių naudos sveikatai yra papildoma premija – būtent psichinės sveikatos privalumai ją kepa. „Man tai patinka, kai einu pro duris darbe su dėklu rankoje ir visi susiduria su didele šypsena veide“, – sakė ji. „Tai jūsų širdies dovana, o patvirtinimo žodžiai yra mano meilės kalba. Taigi, kai žmonės man sako, kad tai skanu, tai tiesiog daro mano dieną. Tai mane džiugina “.
Iš jūsų svetainės straipsnių
Susiję straipsniai visame internete