
Šie rezultatai rodo, kad pakartotinis antibiotikų vartojimas turi ilgalaikį poveikį žarnyno bakterijų sudėčiai, kuris gali išlikti mažiausiai mėnesius po paskutinio gydymo
Kertu-Liis Krigul
Nors antibiotikai neabejotinai yra neįkainojamas išteklius kovojant su bakterine infekcija, vis labiau aiškėja, kad jie taip pat gali kelti rimtą pavojų mūsų sveikatai, jei vartojami per daug ar netinkamai naudojami, taip pat gali sukelti žarnyno problemų. Ankstesni tyrimai parodė trumpalaikio gydymo antibiotikais pasekmes žarnyno aplinkai, tačiau mažiau aišku, kaip pakartotinis antibiotikų vartojimas pastaraisiais metais gali paveikti mūsų žarnyną.
Norėdami išspręsti šį klausimą, Björnas Schröderis ir jo grupė Umeå universitete susibūrė su Tartu universiteto Estijoje tyrimų grupe, kuri sudarė labai apibūdintą asmenų grupę, pateikusią išmatų mėginius ir sveikatos įrašus. Tyrėjai atrinko asmenis, kurie praeityje vartojo bent penkis antibiotikų kursus, bet ne per šešis mėnesius iki išmatų surinkimo, ir palygino jų mikrobiotos sudėtį su asmenimis, kurie per pastaruosius dešimt metų nevartojo jokių antibiotikų. „Analizė atskleidė žarnyno bakterijų sudėties pokyčius, nors antibiotikai buvo vartojami seniai. Šie rezultatai rodo, kad pakartotinis antibiotikų vartojimas daro ilgalaikį poveikį žarnyno bakterijų sudėčiai, kuri gali išlikti mažiausiai mėnesius po paskutinio gydymo“, – sako Kertu-Liis Krigul, Tartu universiteto doktorantė.